BARTOVICS József și atracția „alterității stilistice”

BARTOVICS József,  Sighișoara
ulei, placaj, 26 x 19,7 cm
semnat și datat dr jos cu negru: Bartovics J/1981
stare de conservare bună
https://www.depozituldearta.ro/pictura/3-3-2-389-418-427.html

Dragi prieteni,

articolul de azi este dedicat unui autor ce a ales o cale artistică cvasi experimentală, în contextul unui talent nativ perfect conștient de propriile capacități plastice.

BARTOVICS  József  (1935, Oradea – 2005, Oradea), artist coordonat de un temperament voluntar, nu își finalizează studiile într-o academie de artă, însă are capacitatea de a-și extrage meșteșugul din exemplele maeștrilor, fără  a ajunge  la efecte plastice mimetice și fără a porni pe confortabilul drum al naturalismului, abordat de maeștrii și majoritatea colegilor săi de generație.

Absolvent  al Școlii populare de artă din Oradea, secția de Grafică, apoi  Pictură, a fost ucenicul lui Macalik Alfréd și ulterior, al pictorului Aurel Pop. A vernisat prima expoziție la Oradea în anul 1955, după care a expus succesiv,  în cadrul unor expoziții de grup și Saloane organizate la Oradea și Salonta.

În anul 1971 a participat la o expoziție colectivă bucureșteană, iar în anul următor a expus o lucrare la Bienala  din  București .[1] În 1977 a organizat o expoziție personală la Galeria de arte din Oradea.

În pofida exemplelor din epocă, se desprinde de naturalism  selectând  din paleta curentelor novatoare de la cumpăna secolelor XIX și XX, ceea ce se plia mai bine din punctul de vedere stilistic, temperamentului său: postimpresionismul, cubismul  și în special constructivismul,  reușind în cele din urmă definirea  unei personalități artistice originale, care nu va pierde însă, contactul cu realitatea.

BARTOVICS József, Iarna,
ulei, placaj
53 x 58 cm
semnat și datat stg. jos cu albastru: Bartovics J. / 1980
stare de conservare bună

Logica interioară cubismului,  îi oferea șansa dezarticulării structurii imanente a obiectelor și a realcătuirii ei după legi de selecție și ordonare adecvate propriului temperament și a sensibilității specifice.

Compozițiile sale se disting  prin soliditatea construcțiilor plastice reconoscibile prin înscrierea precisă a formelor în spațiu, prin sonorități cromatice puternice, fiind  evidente preocupările sale de a obține efecte picturale, voluntar sau sintetic decorative.

BARTOVICS József, Natură statică cu flori
ulei, placaj, 40 x 26 cm
semnat și datat dr jos prin incizie:
Bartovics J / 95
stare de conservare bună

„Prin exercițiu continuu a ajuns să stăpânească admirabil desenul, exprimând  trăiri intense, o voință de construcție spirituală, o luptă cu sine însuși și gata să se confrunte și cu cei din jur, dorind să refacă drumul creației sub semnul construcției  prin și în numele culorii, prin afinități elective, mai ales legate de cubism, constructivism dar și expresionism”[2].

BARTOVICS Jószef, Natură statică, 1963
ceracolor, placaj, 52 x 45 cm
semnat și datat dr. sus prin incizie: Bartovits J. / 1963
pe verso eticheta Uniunii artistilor plastici R.P.R
stare de conservare bună

A pictat cu precădere peisaje citadine, naturi moarte și  un număr relativ redus de portrete și autoportrete, acestea din urmă reflectând  ecouri îndepărtate ale artei maestrului băimărean Ziffer Sándor.

Temperament puternic și  impulsiv,   își va coordona  expresivitatea artistică după  propriile  legi și propria realitate – peisajele citadine, tematică frecvent abordată ne prezintă mai puțin o realitate comun palpabilă, cât o gamă de forme  filtrate prin  emoții și  experiențe coerente,  în plan personal.  Rigoarea construcției, formele geometrizante, sintetice, nu se interpun  interesului expresivității cromatice, ci conlucrează în definirea unui drum  propriu, original  al artistului.

Unele peisaje citadine sunt conglomerate de case dispuse pe deal, perspectiva clasică fiind înlocuită de cea de suprafață în planuri vertical, cu adâncime spațială cvasi indetectabilă.

BARTOVICS József, Cartier de case
ulei, placaj, 21 x 25 cm
semnat dr. jos cu negru:Bartóvics J.
stare de conservare bună

Propunerea ce înlocuiește raportarea directă  la realitate, vizează centrarea imaginii pe rezultatul propriilor sale trăiri, uneori  fiind evidentă apăsarea psihică prin contopirea în masa grea a zidurilor medievale  frecvent evocate.

BARTOVICS József, Sighișoara, 1980
ulei, placaj
41,2 x 34,5 cm
semnat și datat dr jos cu brun: Bartovics J / 1980
stare de conservare bună

Culoarea așezată în pete compacte, în special  roșul, albastrul, violetul-  abordate în aceeași logică  a stilizărilor successive, asemeni  linei grafice,  conduce spre efectele de decorativism  menționate mai sus și vizibile  cu predilecție în cazul  naturilor statice cu flori,  dar și a peisajelor citadine.

Eclerajul  este frecvent și el unul inventat, o lumină fictivă ce vine să sublinieze tendința geometrizantă și constructivistă ce se prezintă uneori, – actor principal al compozițiilor sale arhitecturale.

Etapa sa constructivistă, succedată de o perioadă  inerentă generațiilor de artiști ai deceniului cinci și șase – subordonată  realismul socialist,  va fi încununată de creionarea unui drum  artistic propriu spre expoziția  personală  din anul 1977,  în cadrul căreia lucrările  expuse  ne relevă un autor  matur, cu un stil personal  viguros definit, artistic coerent și lucrări  relevante  în contextul artei transilvănene, a capitolului său orădean.

BARTOVICS József, Sighișoara, 1980 (detaliu)

Reproduceri: lucrări din patrimoniul Depozitul de ARTĂ, Cluj.

https://www.depozituldearta.ro/produse?c=Barto


[1] Maria Zintz, Artiști plastici la Oradea 1950 – 2000, Ed. Logos ` 94, Oradea, 2018, p.85


[2] Pictura Livada, vezi Pál Köteles, , Szábo Barna, Galeria Fáklya, 15,în Fáklya, nr.46, 24 februarie  1974, p.3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s